sufinancira europska unija lenta
Njegovatelj/Njegovateljica u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi o starijim i nemoćnim osobama

Kategorija: Opći deficitarni program  

Naziv potvrde po završetku: Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije njegovatelj/njegovateljica u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi o starijim i nemoćnim osobama

Pružatelj obrazovanja: Narodno učilište, ustanova za obrazovanje i kulturu
E-mail kontakt: nar-uciliste@nar-uciliste.hr

  Lokacije odžavanja programa: Rijeka

  Online: NE

Trajanje programa: 775 sati

Završetkom ovog programa stječete 31 HRROO (CSVET) bodova.  Što su HRROO bodovi?

Maksimalni iznos vaučera za obrazovanje: 1.025,68 €

Uvjeti upisa:

  • Specifične kompetencije navedene u opisu programa
  • Status zaposlenosti: Zaposlen/a   Nezaposlen/a      Zašto je važno?

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije njegovatelj/njegovateljica u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi o starijim i nemoćnim osobama provodi se redovitom nastavom u trajanju od 775 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja i poučavanja u ustanovi, u trajanju od  155 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 455 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 165 sati.

Učenje temeljeno na radu odvija se u specijaliziranoj učionici/kabinetu/praktikumu gdje se izvode simulacije stvarnih problemskih situacija. Uključuje razdoblja učenja na radnom mjestu kod poslodavaca.

Cilj programa je omogućiti polaznicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za provođenje rada na siguran način u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi o starijim i nemoćnim osobama. Polaznici stječu znanja i vještine o osnovama zaštite na radu, izvorima opasnosti na radnom mjestu i najčešćim ozljedama u radnom procesu te zbrinjavanju otpada sukladno zakonskim propisima.

Polaznici stječu znanja i vještine potrebne pri redovitom pranju ruku, održavanju osobne higijene, nošenju zaštitne opreme prema uputama, održavanju higijene okoline korisnika (bolesničkog kreveta, noćnog ormarića, stolića za serviranje hrane, pomagala i pribora za osobnu higijenu) te razviju odgovornost za vlastitu higijenu.

Polaznicima je omogućeno stjecanje znanja i vještina potrebnih za razumijevanje ljudskog tijela i njegovih promjena kroz životne faze, kao i za pružanje osnovne prve pomoći. Polaznici će biti osposobljeni za brzo prepoznavanje hitnih stanja, pravovremeno obavještavanje odgovornih osoba i provođenje odgovarajućih mjera prve pomoći.

Nastavnik će vođenim procesom učenja i poučavanja polaznike upoznati sa životno ugrožavajućim stanjima, važnosti pravovremene reakcije te postupcima pružanja prve pomoći u određenim situacijama. Nastavnik koristi metodu demonstracije za prikaz postupaka prve pomoći, pružajući jasne smjernice kako bi se osiguralo da su polaznici u potpunosti razumjeli korake koji se provode.

Polaznicima promatraju postupke, a zatim sudjeluju u simuliranim situacijama gdje koriste prikladna pomagala i materijale. Ovaj pristup polaznicima omogućuje da se osjećaju sigurno dok stječu vještine prve pomoći. Tijekom izvođenja različitih vježbi u manjim grupama polaznike se motivira da međusobno surađuju i aktivno sudjeluju u raspravama.

Specifične kompetencije potrebne za upis programa::

  • Posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 1 HKO
  • Liječnička svjedodžba medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za poslove njegovatelja/njegovateljice
  • Najmanje navršenih 18 godina
SAZNAJTE KOLIKO VAM ODGOVORA OVAJ PROGRAM

Otvorite Upitnik za samoprocjenu vještina i interesa za obrazovne programe i ocijenite svoje interese i kompetencije.

Kada završite ispunjavanje upitnika, dobit ćete popis obrazovnih programa unutar sustava vaučera koji bi Vam mogli odgovarati. Za svaki ponuđeni obrazovni program dobit ćete informaciju o tome koliko je sukladan Vašim interesima i vještinama, vidjet ćete s kojim je zanimanjem povezan i kojem sektoru svijeta rada pripada. Također, za opsežniji profesionalni savjet moći ćete vidjeti i povratnu informaciju o svojim interesima i vještinama.

Otvori Upitnik

Niste pronašli program koji želite pohađati?

Pretražite druge sektore i vještine >
Logo Financira Europska unija - EU NextGen

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Logo Sufinancira Europska unija

Sufinancira Europska unija. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.