Kategorija: Opći deficitarni program
Naziv potvrde po završetku: Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije poslužitelj hrane i pića
Pružatelj obrazovanja: Narodno učilište, ustanova za obrazovanje i kulturu
E-mail kontakt: nar-uciliste@nar-uciliste.hr
Lokacije odžavanja programa: Rijeka
Online: NE
Trajanje programa: 1000 sati
Završetkom ovog programa stječete 40 CSVET/ECTS bodova.  Što su CSVET/ECTS bodovi?
Maksimalni iznos vaučera za obrazovanje: 3.000,00 €
Uvjeti upisa:
Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije poslužitelj hrane i pića provodi se redovitom nastavom u trajanju od 1000 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.
Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja u ustanovi, u trajanju od 330 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 595 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 75 sati.
Učenje temeljeno na radu odvija se u specijaliziranoj učionici gdje se izvode simulacije stvarnih problemskih situacija, kao i u prostorima poslodavaca.
Cilj programa je osigurati da polaznici razumiju ulogu zaštite na radu, prepoznaju osnovne izvore opasnosti na radnom mjestu te primjenjuju odgovarajuću zaštitnu opremu pri rukovanju alatima i opremom. Polaznici će naučiti važnost osobne higijene, temeljne korake održavanja osobne čistoće te pravila o higijeni prilikom izvođenja radnih procesa u ugostiteljstvu. Također, stjecat će vještine održavanja čistog i sanitarnog radnog prostora, pravilno čišćenje i dezinfekciju radnih površina, prepoznavanje potencijalnih izvora kontaminacije i primjenu higijenskih standarda u svim dijelovima ugostiteljskog prostora. Program osigurava da polaznici steknu temeljno razumijevanje ključnih aspekata posluživanja u ugostiteljskom sektoru gdje će razviti sposobnosti opisivanja različitih vrsta obroka i načina ponude hrane i pića. Također će biti u mogućnosti prepoznati i razlikovati različitu opremu i inventar korišten u poslužnom odjelu te razumjeti razlike između pansionskog i a la carte sustava posluživanja.
Kroz vođeni proces učenja i poučavanja fokus će biti na pružanju potrebnih znanja i vještina kako bi polaznici postali kompetentni u obavljanju konobarskih zadataka. Početak nastave će obuhvatiti detaljan postupak u izvođenju pripremnih radova u konobarskoj pripremnici kako bi polaznici razumjeli važnost organizacije i učinkovitog rada. Kroz učenje temeljenom na radu, polaznik će primijeniti svoje znanje i vještine u stvarnom okruženju. Sudjelovat će u organizaciji stolova i posuđa, pripremi inventara i posluživanju hrane i pića, što će mu pružati mogućnost primijeniti usvojena znanja u radnom okruženju. Samostalno će odabrati odgovarajući inventar prema planu rada, uključujući čaše, tanjure, pribor za jelo, stolnjake i druge potrebne predmete; pripremiti potreban inventar i posuđe za posluživanje hrane, pića i napitaka, uz naglasak na praktičnim vježbama za primjenu stečenih znanja.
Također, program će ih osposobiti za izvođenje svih pripremnih i završnih radova za posluživanje u prolaznom i pansionskom restoranu, uključujući postavljanje postava prema zadanom meniju, posluživanje gostiju hranom i pićem te završne radove nakon obroka. Polaznici će razviti stručnost u pružanju kvalitetne usluge gostima i stvaranju ugodnog i profesionalnog iskustva u ugostiteljskom okruženju. Isto tako, polaznici će naučiti razlikovati primjereno odijevanje za različite prigode, primjenjivati pravila pristojne poslovne komunikacije te prepoznati i poštovati osnovne norme ponašanja i komuniciranja u različitim kulturnim kontekstima. Također će usvojiti vještine opisivanja pravila ponašanja u specifičnim situacijama poput kulturnih razlika u stolu, poslovnim institucijama, radnom okruženju te svečanim događanjima.
Otvorite Upitnik za samoprocjenu vještina i interesa za obrazovne programe i ocijenite svoje interese i kompetencije.
Kada završite ispunjavanje upitnika, dobit ćete popis obrazovnih programa unutar sustava vaučera koji bi Vam mogli odgovarati. Za svaki ponuđeni obrazovni program dobit ćete informaciju o tome koliko je sukladan Vašim interesima i vještinama, vidjet ćete s kojim je zanimanjem povezan i kojem sektoru svijeta rada pripada. Također, za opsežniji profesionalni savjet moći ćete vidjeti i povratnu informaciju o svojim interesima i vještinama.
Otvori Upitnik
Ostali programi iz vještine: Objasniti postupak pripreme pića i napitaka
PUČKO OTVORENO UČILIŠTE SLATINA (Slatina i još 1 | Pokaži sve)
VIŠE O PROGRAMUOstali programi iz vještine: Organizirati rad poslužnog odjela
PUČKO OTVORENO UČILIŠTE SLATINA (Slatina i još 1 | Pokaži sve)
VIŠE O PROGRAMUOstali programi iz vještine: Koristiti digitalnu tehnologiju koja olakšava komunikaciju, naplatu (POS uređaj)
PUČKO OTVORENO UČILIŠTE SLATINA (Slatina i još 1 | Pokaži sve)
VIŠE O PROGRAMUFinancira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.
Sufinancira Europska unija. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.