sufinancira europska unija lenta
Poslužitelj hrane i pića

Kategorija: Opći deficitarni program  

Naziv potvrde po završetku: Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije poslužitelj hrane i pića

Pružatelj obrazovanja: Narodno učilište, ustanova za obrazovanje i kulturu
E-mail kontakt: nar-uciliste@nar-uciliste.hr

  Lokacije odžavanja programa: Rijeka

  Online: NE

Trajanje programa: 1000 sati

Završetkom ovog programa stječete 40 HRROO (CSVET) bodova.  Što su HRROO bodovi?

Maksimalni iznos vaučera za obrazovanje: 3.000,00 €

Uvjeti upisa:

  • Specifične kompetencije navedene u opisu programa
  • Status zaposlenosti: Zaposlen/a   Nezaposlen/a      Zašto je važno?

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije poslužitelj hrane i pića provodi se redovitom nastavom u trajanju od 1000 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja u ustanovi, u trajanju od  330 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 595 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 75 sati.

Učenje temeljeno na radu odvija se u specijaliziranoj učionici gdje se izvode simulacije stvarnih problemskih situacija, kao i u prostorima poslodavaca.

Cilj programa je osigurati da polaznici razumiju ulogu zaštite na radu, prepoznaju osnovne izvore opasnosti na radnom mjestu te primjenjuju odgovarajuću zaštitnu opremu pri rukovanju alatima i opremom. Polaznici će naučiti važnost osobne higijene, temeljne korake održavanja osobne čistoće te pravila o higijeni prilikom izvođenja radnih procesa u ugostiteljstvu. Također, stjecat će vještine održavanja čistog i sanitarnog radnog prostora, pravilno čišćenje i dezinfekciju radnih površina, prepoznavanje potencijalnih izvora kontaminacije i primjenu higijenskih standarda u svim dijelovima ugostiteljskog prostora. Program osigurava da polaznici steknu temeljno razumijevanje ključnih aspekata posluživanja u ugostiteljskom sektoru gdje će razviti sposobnosti opisivanja različitih vrsta obroka i načina ponude hrane i pića. Također će biti u mogućnosti prepoznati i razlikovati različitu opremu i inventar korišten u poslužnom odjelu te razumjeti razlike između pansionskog i a la carte sustava posluživanja.

Kroz vođeni proces učenja i poučavanja fokus će biti na pružanju potrebnih znanja i vještina kako bi polaznici postali kompetentni u obavljanju konobarskih zadataka. Početak nastave će obuhvatiti detaljan postupak u izvođenju pripremnih radova u konobarskoj pripremnici kako bi polaznici razumjeli važnost organizacije i učinkovitog rada. Kroz učenje temeljenom na radu, polaznik će primijeniti svoje znanje i vještine u stvarnom okruženju. Sudjelovat će u organizaciji stolova i posuđa, pripremi inventara i posluživanju hrane i pića, što će mu pružati mogućnost primijeniti usvojena znanja u radnom okruženju. Samostalno će odabrati odgovarajući inventar prema planu rada, uključujući čaše, tanjure, pribor za jelo, stolnjake i druge potrebne predmete; pripremiti potreban inventar i posuđe za posluživanje hrane, pića i napitaka, uz naglasak na praktičnim vježbama za primjenu stečenih znanja.

Također, program će ih osposobiti za izvođenje svih pripremnih i završnih radova za posluživanje u prolaznom i pansionskom restoranu, uključujući postavljanje postava prema zadanom meniju, posluživanje gostiju hranom i pićem te završne radove nakon obroka. Polaznici će razviti stručnost u pružanju kvalitetne usluge gostima i stvaranju ugodnog i profesionalnog iskustva u ugostiteljskom okruženju. Isto tako, polaznici će naučiti razlikovati primjereno odijevanje za različite prigode, primjenjivati pravila pristojne poslovne komunikacije te prepoznati i poštovati osnovne norme ponašanja i komuniciranja u različitim kulturnim kontekstima. Također će usvojiti vještine opisivanja pravila ponašanja u specifičnim situacijama poput kulturnih razlika u stolu, poslovnim institucijama, radnom okruženju te svečanim događanjima. 

Specifične kompetencije potrebne za upis programa:

  • Posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 1 HKO
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za posluživanje hrane i pića
SAZNAJTE KOLIKO VAM ODGOVORA OVAJ PROGRAM

Otvorite Upitnik za samoprocjenu vještina i interesa za obrazovne programe i ocijenite svoje interese i kompetencije.

Kada završite ispunjavanje upitnika, dobit ćete popis obrazovnih programa unutar sustava vaučera koji bi Vam mogli odgovarati. Za svaki ponuđeni obrazovni program dobit ćete informaciju o tome koliko je sukladan Vašim interesima i vještinama, vidjet ćete s kojim je zanimanjem povezan i kojem sektoru svijeta rada pripada. Također, za opsežniji profesionalni savjet moći ćete vidjeti i povratnu informaciju o svojim interesima i vještinama.

Otvori Upitnik

Ostali programi iz vještine: Objasniti postupak pripreme pića i napitaka

Ostali programi iz vještine: Organizirati rad poslužnog odjela

Niste pronašli program koji želite pohađati?

Pretražite druge sektore i vještine >
Logo Financira Europska unija - EU NextGen

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Logo Sufinancira Europska unija

Sufinancira Europska unija. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.