sufinancira europska unija lenta
Priprematelj jednostavnih slanih jela

Kategorija: Opći deficitarni program  

Naziv potvrde po završetku: Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slanih jela

Pružatelj obrazovanja: Pučko otvoreno učilište Labin
E-mail kontakt: obrazovanje@uciliste-labin.hr

  Lokacije održavanja programa: Labin

  Online: NE

Trajanje programa: 1275 sati

Završetkom ovog programa stječete 51 CSVET/ECTS bodova.  Što su CSVET/ECTS bodovi?

Maksimalni iznos vaučera za obrazovanje: 3.000,00 €

Uvjeti upisa:

  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 1
    (Kvalifikacija stečena završetkom osnovnog obrazovanja)
  • Status zaposlenosti: Zaposlen/a   Nezaposlen/a      Zašto je važno?

Cilj modula Zaštita na radu u ugostiteljstvu je osigurati da polaznici razumiju ulogu zaštite na radu, prepoznaju osnovne izvore opasnosti na radnom mjestu te primjenjuju odgovarajuću zaštitnu opremu pri rukovanju alatima i opremom. Također, modul će poticati primjenu propisa i načela zaštite na radu u konkretnim ugostiteljskim poslovima, uključujući pravilno korištenje zaštitnih sredstava. Polaznici će usvojiti važnost higijenskog postupanja kod rana, posjekotina i opeklina kako bi osigurali siguran i higijenski radni okoliš za sebe i druge u ugostiteljstvu.

Cilj modula Higijena radnog prostora jest osposobiti polaznike da uspješno upravljaju higijenom radnog prostora. Ovim modulom polaznici usvajaju znanja i vještine potrebne za kontrolu prisutnosti štetnika, pridržavanje zakonskih standarda u čišćenju i dezinfekciji radnog prostora, razumijevanje važećih sanitarnih propisa, te prepoznavanje ključne važnosti održavanja čistog i sigurnog radnog okoliša. Osim toga, polaznici će naučiti primjenjivati odgovarajuće tehnike, alate i sredstva za održavanje higijene, razumjeti različite strategije održavanja higijene te provoditi zadatke čišćenja, pranja i održavanja radnog prostora uz strogo pridržavanje svih potrebnih sigurnosnih mjera.

Cilj modula Kuhinjska oprema i uređaji jest osposobiti polaznike da prepoznaju, koriste i održavaju različite elemente kuhinjske opreme, uključujući sitni inventar, posuđe, alate, kuhinjske strojeve i termičke uređaje. Polaznici će steći znanje o namjeni i funkciji svakog od ovih elemenata te će naučiti kako ih pravilno primijeniti tijekom pripreme jela.

Cilj modula Ugostiteljska kuhinja je osigurati da polaznici razumiju organizaciju i rad glavnih i sporednih kuhinjskih prostorija za pripremu hrane, uključujući odabir odgovarajuće prostorije za specifične zadatke i procese obrade namirnica. Također, cilj je da polaznici budu u mogućnosti prepoznati potrebnu opremu, alate i pribor za različite kuhinjske prostorije. Modul također naglašava važnost pravilnog skladištenja namirnica, uključujući provjeru njihove ispravnosti, pripremu za skladištenje, pravilno smještanje u skladišni prostor i kontrolu uvjeta poput datuma valjanosti te vlažnosti, temperature i prozračnosti skladišta, kako bi se osigurala sigurnost i kvaliteta namirnica u ugostiteljskom okruženju.

Ovim modulom, polaznici će naučiti razlikovati vrste namirnica biljnog i životinjskog porijekla te njihovu ulogu i primjenu u kuharstvu. Također će steći znanje o različitim dijelovima mesa i načinima njihove termičke obrade, sposobnost odabira namirnica u skladu s receptima te vještinu procjene svježine i ispravnosti namirnica koristeći organoleptičku metodu. Ovaj modul će osigurati da polaznici budu kompetentni u pravilnom rukovanju i pripremi namirnica u ugostiteljskom okruženju, što će doprinijeti kvaliteti i sigurnosti pripremljenih jela.

Cilj modula Priprema namirnica za obradu jest osposobiti polaznike za pripremu različitih namirnica prije njihove obrade u ugostiteljskoj kuhinji. Kroz ovaj modul, polaznici će razviti vještine u korištenju odgovarajućeg pribora za mjerenje tekućina, masa, duljina i količina namirnica. Također, stjecat će vještine mjerenja namirnica prema zadanim recepturama, primjene osnovnih matematičkih operacija za izračune te osiguranja preciznih količina namirnica prema normativima. Polaznici će također usvojiti tehnike pripreme namirnica, uključujući čišćenje, pranje, ljuštenje i rezanje, pripremu radnog prostora i odabir odgovarajućeg alata za obradu. Modul će ih osposobiti za sigurno rukovanje strojevima za mehaničku obradu namirnica pod nadzorom. Osim toga, polaznici će razviti kompetencije za primjenu metoda i tehnika obrade namirnica sukladno specifičnim recepturama i uputama kuhara, pravilno odlaganje neiskorištenih namirnica i korištenje raznovrsnog kuhinjskog inventara uz strogo pridržavanje higijenskih i sigurnosnih standarda.

PROVJERITE KOJI VAM PROGRAM NAJVIŠE ODGOVARA

Ispunjavanjem Upitnika za samoprocjenu interesa i vještina za za obrazovni program dobit ćete povratnu informaciju o najprikladnijim obrazovnim programima dostupnim u Katalogu vještina i programa unutar sustava vaučera. Za svaki ponuđeni obrazovni program moći ćete vidjeti informaciju o stupnju slaganja sadržaja obrazovnog programa s Vašim interesima i vještinama te povezanost obrazovnog programa sa zanimanjem i sektorom svijeta rada.

Ako ste zainteresirani za detaljnije savjetovanje o Vašoj karijeri, možete zatražiti podršku savjetnika za profesionalno usmjeravanje HZZ-a.

Otvori Upitnik za samoprocjenu >

Česta pitanja i odgovori za predaju zahtjeva i korištenje vaučera

Korisnički centar  

Ukoliko Vam je potrebna pomoć prilikom odabira vještine koju želite steći ili dodatno unaprijediti, na raspolaganju su Vam savjetnici za profesionalno usmjeravanje HZZ-a. Individualno savjetovanje možete dogovoriti putem aplikacije Moj vaučer, klikom na ZATRAŽITE USMJERAVANJE. Savjetnik će Vas kontaktirati u roku od 2 dana radi dogovora termina.

Zahtjev za dodjelu vaučera predaje se isključivo putem aplikacije Moj vaučer u koju se ulazi klikom na gumb MOJ VAUČER u gornjem desnom dijelu ekrana. Pri prvoj prijavi sustav će Vas tražiti dodatne informacije radi upisa u odgovarajuću evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili ažuriranje Vaših podataka, ukoliko jeste ili ste već bili prijavljeni u evidenciju nezaposlenih osoba ili ostalih tražitelja zaposlenja.

Detaljnije pisane i video upute o podnošenju zahtjeva za dodjelu vaučera možete pronaći ovdje.

Putem aplikacije Moj vaučer također možete komunicirati sa savjetnikom nadležnim za obradu Vašeg zahtjeva (pod Aktivnosti i bilješke zahtjeva).

Za ulazak u aplikaciju Moj vaučeri i podnošenje zahtjeva za dodjelu vaučera nužan je aktivan e-Građani račun. Uslugu možete aktivirati slijedeći upute dostupne na ovoj poveznici.

Ukoliko već imate registriran i aktivan e-Građani račun, provjerite je li potrebno verificirati e-mail adresu. Kliknite na gumb Moji podaci, a zatim u dijelu Kontakt podaci na poveznicu ispod gumba Verificiraj – Unesi drugu e-mail adresu. Unesite e-mail adresu s kojom se prijavljujete i kliknite Verificiraj.

Provjerite svoju e-poštu i kliknite na poveznicu za verifikaciju kako bi Vaša e-mail adresa bila upisana u sustav kao valjana. Ukoliko niste dobili e-mail, provjerite Neželjenu elektroničku poštu ili ispravnost unesene e-mail adrese.

Ukoliko i dalje nailazite na poteškoće, prijavite ih na e-mail BurzaRada@hzz.hr.

Tehničku podršku prilikom podnošenja zahtjeva za dodjelu vaučera možete zatražiti u Vama najbližem Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK). Ako u Vašem mjestu još nije otvoren CISOK centar, kontaktirajte nadležnu područnu službu/ured HZZ-a.

Možete istovremeno zatražiti više ponuda, bilo za više programa obrazovanja bilo od više pružatelja obrazovanja. Međutim, budući da se zahtjevu za dodjelu vaučera prilaže ponuda za odgovarajući program odabranog pružatelja, potrebno je prethodno odlučiti koji program i kod kojeg pružatelja želite upisati.

Vaš zahtjev bit će obrađen u roku od 10 dana nakon čega ćete primiti povratnu informaciju o tome je li Vaš zahtjev odobren ili nije, uz naznačen razlog ukoliko nije odobren.

Ukoliko je prošlo više od 10 dana od dana podnošenja zahtjeva, a još niste primili povratnu informaciju, možete kontaktirati nadležnog savjetnika kroz pisanje bilješke u okviru Aktivnosti i bilješke zahtjeva ili ispunjavanjem online forme za podnošenje upita (pri čemu odabirete Vama nadležnu područnu službu/ured HZZ-a).

Niste pronašli program koji želite pohađati?

Pretražite druge sektore i vještine >
Logo Financira Europska unija - EU NextGen

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Logo Sufinancira Europska unija

Sufinancira Europska unija. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.