sufinancira europska unija lenta
Priprematelj jednostavnih slanih jela

Kategorija: Opći deficitarni program  

Naziv potvrde po završetku: Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slanih jela

Pružatelj obrazovanja: Narodno učilište, ustanova za obrazovanje i kulturu
E-mail kontakt: nar-uciliste@nar-uciliste.hr

  Lokacije odžavanja programa: Rijeka

  Online: NE

Trajanje programa: 1275 sati

Završetkom ovog programa stječete 51 HRROO (CSVET) bodova.  Što su HRROO bodovi?

Maksimalni iznos vaučera za obrazovanje: 3.000,00 €

Uvjeti upisa:

  • Specifične kompetencije navedene u opisu programa
  • Status zaposlenosti: Zaposlen/a   Nezaposlen/a      Zašto je važno?

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slanih jela provodi se redovitom nastavom u trajanju od 1275 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja u ustanovi, u trajanju od  290 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 855 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 130 sati.

Učenje temeljeno na radu odvija se u specijaliziranoj učionici gdje se izvode simulacije stvarnih problemskih situacija, kao i u prostorima poslodavaca.

Cilj programa je osigurati da polaznici razumiju ulogu zaštite na radu, prepoznaju osnovne izvore opasnosti na radnom mjestu te primjenjuju odgovarajuću zaštitnu opremu pri rukovanju alatima i opremom. Polaznici će usvojiti važnost higijenskog postupanja kod rana, posjekotina i opeklina kako bi osigurali siguran i higijenski radni okoliš za sebe i druge u ugostiteljstvu. Program također naglašava važnost pravilnog skladištenja namirnica, uključujući provjeru njihove ispravnosti, pripremu za skladištenje, pravilno smještanje u skladišni prostor i kontrolu uvjeta poput datuma valjanosti te vlažnosti, temperature i prozračnosti skladišta, kako bi se osigurala sigurnost i kvaliteta namirnica u ugostiteljskom okruženju. Polaznici će usvojiti važnost higijenskog postupanja kod rana, posjekotina i opeklina kako bi osigurali siguran i higijenski radni okoliš za sebe i druge u ugostiteljstvu. Polaznici će naučiti razlikovati vrste namirnica biljnog i životinjskog porijekla te njihovu ulogu i primjenu u kuharstvu. Također će steći znanje o različitim dijelovima mesa i načinima njihove termičke obrade, sposobnost odabira namirnica u skladu s receptima te vještinu procjene svježine i ispravnosti namirnica koristeći organoleptičku metodu.

Tijekom vođenog procesa učenja i poučavanja, polaznici će sudjelovati u predavanjima i diskusijama koja će im omogućiti da razumiju različite vrste slanih jela i njihovu ulogu u obrocima, kao i osnovne tehničke aspekte pripreme. Bit će upoznati s kategorijama slanih jela kao što su predjela, glavna jela i prilozi te će razumjeti njihove specifičnosti.

Specifične kompetencije potrebne za upis programa:

  • Posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 1 HKO
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slanih jela.
SAZNAJTE KOLIKO VAM ODGOVORA OVAJ PROGRAM

Otvorite Upitnik za samoprocjenu vještina i interesa za obrazovne programe i ocijenite svoje interese i kompetencije.

Kada završite ispunjavanje upitnika, dobit ćete popis obrazovnih programa unutar sustava vaučera koji bi Vam mogli odgovarati. Za svaki ponuđeni obrazovni program dobit ćete informaciju o tome koliko je sukladan Vašim interesima i vještinama, vidjet ćete s kojim je zanimanjem povezan i kojem sektoru svijeta rada pripada. Također, za opsežniji profesionalni savjet moći ćete vidjeti i povratnu informaciju o svojim interesima i vještinama.

Otvori Upitnik

Niste pronašli program koji želite pohađati?

Pretražite druge sektore i vještine >
Logo Financira Europska unija - EU NextGen

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Logo Sufinancira Europska unija

Sufinancira Europska unija. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.