Kategorija: Opći deficitarni program
Naziv potvrde po završetku: Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slanih jela
Pružatelj obrazovanja: Narodno učilište, ustanova za obrazovanje i kulturu
E-mail kontakt: nar-uciliste@nar-uciliste.hr
Lokacije odžavanja programa: Rijeka
Online: NE
Trajanje programa: 1275 sati
Završetkom ovog programa stječete 51 CSVET/ECTS bodova.  Što su CSVET/ECTS bodovi?
Maksimalni iznos vaučera za obrazovanje: 3.000,00 €
Uvjeti upisa:
Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slanih jela provodi se redovitom nastavom u trajanju od 1275 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.
Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja u ustanovi, u trajanju od 290 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 855 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 130 sati.
Učenje temeljeno na radu odvija se u specijaliziranoj učionici gdje se izvode simulacije stvarnih problemskih situacija, kao i u prostorima poslodavaca.
Cilj programa je osigurati da polaznici razumiju ulogu zaštite na radu, prepoznaju osnovne izvore opasnosti na radnom mjestu te primjenjuju odgovarajuću zaštitnu opremu pri rukovanju alatima i opremom. Polaznici će usvojiti važnost higijenskog postupanja kod rana, posjekotina i opeklina kako bi osigurali siguran i higijenski radni okoliš za sebe i druge u ugostiteljstvu. Program također naglašava važnost pravilnog skladištenja namirnica, uključujući provjeru njihove ispravnosti, pripremu za skladištenje, pravilno smještanje u skladišni prostor i kontrolu uvjeta poput datuma valjanosti te vlažnosti, temperature i prozračnosti skladišta, kako bi se osigurala sigurnost i kvaliteta namirnica u ugostiteljskom okruženju. Polaznici će usvojiti važnost higijenskog postupanja kod rana, posjekotina i opeklina kako bi osigurali siguran i higijenski radni okoliš za sebe i druge u ugostiteljstvu. Polaznici će naučiti razlikovati vrste namirnica biljnog i životinjskog porijekla te njihovu ulogu i primjenu u kuharstvu. Također će steći znanje o različitim dijelovima mesa i načinima njihove termičke obrade, sposobnost odabira namirnica u skladu s receptima te vještinu procjene svježine i ispravnosti namirnica koristeći organoleptičku metodu.
Tijekom vođenog procesa učenja i poučavanja, polaznici će sudjelovati u predavanjima i diskusijama koja će im omogućiti da razumiju različite vrste slanih jela i njihovu ulogu u obrocima, kao i osnovne tehničke aspekte pripreme. Bit će upoznati s kategorijama slanih jela kao što su predjela, glavna jela i prilozi te će razumjeti njihove specifičnosti.
Ispunjavanjem Upitnika za samoprocjenu interesa i vještina za za obrazovni program dobit ćete povratnu informaciju o najprikladnijim obrazovnim programima dostupnim u Katalogu vještina i programa unutar sustava vaučera. Za svaki ponuđeni obrazovni program moći ćete vidjeti informaciju o stupnju slaganja sadržaja obrazovnog programa s Vašim interesima i vještinama te povezanost obrazovnog programa sa zanimanjem i sektorom svijeta rada.
Ako ste zainteresirani za detaljnije savjetovanje o Vašoj karijeri, možete zatražiti podršku savjetnika za profesionalno usmjeravanje HZZ-a.
Otvori Upitnik za samoprocjenu >
Ukoliko Vam je potrebna pomoć prilikom odabira vještine koju želite steći ili dodatno unaprijediti, na raspolaganju su Vam savjetnici za profesionalno usmjeravanje HZZ-a. Individualno savjetovanje možete dogovoriti putem aplikacije Moj vaučer, klikom na ZATRAŽITE USMJERAVANJE. Savjetnik će Vas kontaktirati u roku od 2 dana radi dogovora termina.
Zahtjev za dodjelu vaučera predaje se isključivo putem aplikacije Moj vaučer u koju se ulazi klikom na gumb MOJ VAUČER u gornjem desnom dijelu ekrana. Pri prvoj prijavi sustav će Vas tražiti dodatne informacije radi upisa u odgovarajuću evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili ažuriranje Vaših podataka, ukoliko jeste ili ste već bili prijavljeni u evidenciju nezaposlenih osoba ili ostalih tražitelja zaposlenja.
Detaljnije pisane i video upute o podnošenju zahtjeva za dodjelu vaučera možete pronaći ovdje.
Putem aplikacije Moj vaučer također možete komunicirati sa savjetnikom nadležnim za obradu Vašeg zahtjeva (pod Aktivnosti i bilješke zahtjeva).
Za ulazak u aplikaciju Moj vaučeri i podnošenje zahtjeva za dodjelu vaučera nužan je aktivan e-Građani račun. Uslugu možete aktivirati slijedeći upute dostupne na ovoj poveznici.
Ukoliko već imate registriran i aktivan e-Građani račun, provjerite je li potrebno verificirati e-mail adresu. Kliknite na gumb Moji podaci, a zatim u dijelu Kontakt podaci na poveznicu ispod gumba Verificiraj – Unesi drugu e-mail adresu. Unesite e-mail adresu s kojom se prijavljujete i kliknite Verificiraj.
Provjerite svoju e-poštu i kliknite na poveznicu za verifikaciju kako bi Vaša e-mail adresa bila upisana u sustav kao valjana. Ukoliko niste dobili e-mail, provjerite Neželjenu elektroničku poštu ili ispravnost unesene e-mail adrese.
Ukoliko i dalje nailazite na poteškoće, prijavite ih na e-mail BurzaRada@hzz.hr.
Tehničku podršku prilikom podnošenja zahtjeva za dodjelu vaučera možete zatražiti u Vama najbližem Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK). Ako u Vašem mjestu još nije otvoren CISOK centar, kontaktirajte nadležnu područnu službu/ured HZZ-a.
Možete istovremeno zatražiti više ponuda, bilo za više programa obrazovanja bilo od više pružatelja obrazovanja. Međutim, budući da se zahtjevu za dodjelu vaučera prilaže ponuda za odgovarajući program odabranog pružatelja, potrebno je prethodno odlučiti koji program i kod kojeg pružatelja želite upisati.
Vaš zahtjev bit će obrađen u roku od 10 dana nakon čega ćete primiti povratnu informaciju o tome je li Vaš zahtjev odobren ili nije, uz naznačen razlog ukoliko nije odobren.
Ukoliko je prošlo više od 10 dana od dana podnošenja zahtjeva, a još niste primili povratnu informaciju, možete kontaktirati nadležnog savjetnika kroz pisanje bilješke u okviru Aktivnosti i bilješke zahtjeva ili ispunjavanjem online forme za podnošenje upita (pri čemu odabirete Vama nadležnu područnu službu/ured HZZ-a).
Ostali programi iz vještine: Uvoditi nove trendove i nove tehnike rada u kuhinju temeljem novih gastronomskih spoznaja
UČILIŠTE SLAĐANA DABRO (Vinkovci i još 4 | Online | Pokaži sve)
VIŠE O PROGRAMUPučko otvoreno učilište Brod (Slavonski Brod | Online)
VIŠE O PROGRAMUOstali programi iz vještine: Primijeniti odgovarajuće tehnike i tehnologije rada prema namirnicama i jelu koje se izrađuje
UČILIŠTE SLAĐANA DABRO (Vinkovci i još 4 | Online | Pokaži sve)
VIŠE O PROGRAMUPučko otvoreno učilište Brod (Slavonski Brod | Online)
VIŠE O PROGRAMUOstali programi iz vještine: Koordinirati, usmjeravati i nadgledati proces proizvodnje jela
UČILIŠTE SLAĐANA DABRO (Vinkovci i još 4 | Online | Pokaži sve)
VIŠE O PROGRAMUPučko otvoreno učilište Brod (Slavonski Brod | Online)
VIŠE O PROGRAMUFinancira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.
Sufinancira Europska unija. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.