Kategorija: Opći deficitarni program
Naziv potvrde po završetku: Uvjerenje o usavršavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije kuhar specijalist za pripremanje jela prilagođenih prehrani osoba s medicinskom indikacijom/kuharica specijalistica za pripremanje jela prilagođenih prehrani osoba s medicinskom indikacijom
Pružatelj obrazovanja: Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu
E-mail kontakt: tajnistvo@ss-tur-ugo-trg-pu.skole.hr
Lokacije odžavanja programa: Pula
Online: NE
Trajanje programa: 625 sati
Završetkom ovog programa stječete 25 CSVET/ECTS bodova.  Što su CSVET/ECTS bodovi?
Maksimalni iznos vaučera za obrazovanje: 1.745,97 €
Uvjeti upisa:
Dodatni uvjeti potrebni za upis programa:
Upoznati polaznike s temeljnim pojmovima i specifičnostima namirnica i hrane za osobe s medicinskom indikacijom, osposobiti ih da razlikuju kulinarske specifičnosti jela sukladno potrebama tih osoba i sezonalnosti namirnica te da putem prehrambenih tablica izračunaju energetske vrijednosti jela. Ujedno trebaju voditi računa o stanju zaliha namirnica i/ili hrane za osobe s medicinskom indikacijom, nadzirati proces postave i prezentacije te hrane
Upoznati polaznike s načinima pripreme jela i namirnica s ciljem očuvanja što veće prehrambene vrijednosti istih za osobe s medicinskom indikacijom, osposobiti ih da načinom pripreme jela i slastica, te prilagodbom jelovnika zadovolje maksimalne zahtjeve i/ili potrebe tih osoba, ali i prilagođavanje jela i slastica sezonalnosti i dostupnosti namirnica.
Upoznati polaznike sa standardima higijene i procesima pripreme jela namijenjenima osobama s medicinskom indikacijom, osposobiti ih da primjenjuju zakonske propise i regulativu te da praćenjem i upotrebom najnovijih tehnoloških aplikacija i programa unaprjeđuju tehnološke procese u pripremi jela osobama s medicinskom indikacijom.
Upoznati polaznike s informacijsko komunikacijskim tehnološkim rješenjima u ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti. Kroz upotrebu različitih baza podataka koje su im na raspolaganju, te različitih aplikacija omogućiti im bolju povezanost i komunikaciju sa zahtjevnim gostima, naročito osobama s medicinskom indikacijom.
Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije kuhar specijalist za pripremanje jela prilagođenih prehrani osoba s medicinskom indikacijom/kuharica specijalistica za pripremanje jela prilagođenih prehrani osoba s medicinskom indikacijom, provodi se redovitom nastavom u trajanju od 625 sati.
Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja i poučavanja u trajanju od 175 sati, dijelom učenjem temeljenom na radu u trajanju od 346 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 104 sata.
Ispunjavanjem Upitnika za samoprocjenu interesa i vještina za za obrazovni program dobit ćete povratnu informaciju o najprikladnijim obrazovnim programima dostupnim u Katalogu vještina i programa unutar sustava vaučera. Za svaki ponuđeni obrazovni program moći ćete vidjeti informaciju o stupnju slaganja sadržaja obrazovnog programa s Vašim interesima i vještinama te povezanost obrazovnog programa sa zanimanjem i sektorom svijeta rada.
Ako ste zainteresirani za detaljnije savjetovanje o Vašoj karijeri, možete zatražiti podršku savjetnika za profesionalno usmjeravanje HZZ-a.
Otvori Upitnik za samoprocjenu >
Ukoliko Vam je potrebna pomoć prilikom odabira vještine koju želite steći ili dodatno unaprijediti, na raspolaganju su Vam savjetnici za profesionalno usmjeravanje HZZ-a. Individualno savjetovanje možete dogovoriti putem aplikacije Moj vaučer, klikom na ZATRAŽITE USMJERAVANJE. Savjetnik će Vas kontaktirati u roku od 2 dana radi dogovora termina.
Zahtjev za dodjelu vaučera predaje se isključivo putem aplikacije Moj vaučer u koju se ulazi klikom na gumb MOJ VAUČER u gornjem desnom dijelu ekrana. Pri prvoj prijavi sustav će Vas tražiti dodatne informacije radi upisa u odgovarajuću evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili ažuriranje Vaših podataka, ukoliko jeste ili ste već bili prijavljeni u evidenciju nezaposlenih osoba ili ostalih tražitelja zaposlenja.
Detaljnije pisane i video upute o podnošenju zahtjeva za dodjelu vaučera možete pronaći ovdje.
Putem aplikacije Moj vaučer također možete komunicirati sa savjetnikom nadležnim za obradu Vašeg zahtjeva (pod Aktivnosti i bilješke zahtjeva).
Za ulazak u aplikaciju Moj vaučeri i podnošenje zahtjeva za dodjelu vaučera nužan je aktivan e-Građani račun. Uslugu možete aktivirati slijedeći upute dostupne na ovoj poveznici.
Ukoliko već imate registriran i aktivan e-Građani račun, provjerite je li potrebno verificirati e-mail adresu. Kliknite na gumb Moji podaci, a zatim u dijelu Kontakt podaci na poveznicu ispod gumba Verificiraj – Unesi drugu e-mail adresu. Unesite e-mail adresu s kojom se prijavljujete i kliknite Verificiraj.
Provjerite svoju e-poštu i kliknite na poveznicu za verifikaciju kako bi Vaša e-mail adresa bila upisana u sustav kao valjana. Ukoliko niste dobili e-mail, provjerite Neželjenu elektroničku poštu ili ispravnost unesene e-mail adrese.
Ukoliko i dalje nailazite na poteškoće, prijavite ih na e-mail BurzaRada@hzz.hr.
Tehničku podršku prilikom podnošenja zahtjeva za dodjelu vaučera možete zatražiti u Vama najbližem Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK). Ako u Vašem mjestu još nije otvoren CISOK centar, kontaktirajte nadležnu područnu službu/ured HZZ-a.
Možete istovremeno zatražiti više ponuda, bilo za više programa obrazovanja bilo od više pružatelja obrazovanja. Međutim, budući da se zahtjevu za dodjelu vaučera prilaže ponuda za odgovarajući program odabranog pružatelja, potrebno je prethodno odlučiti koji program i kod kojeg pružatelja želite upisati.
Vaš zahtjev bit će obrađen u roku od 10 dana nakon čega ćete primiti povratnu informaciju o tome je li Vaš zahtjev odobren ili nije, uz naznačen razlog ukoliko nije odobren.
Ukoliko je prošlo više od 10 dana od dana podnošenja zahtjeva, a još niste primili povratnu informaciju, možete kontaktirati nadležnog savjetnika kroz pisanje bilješke u okviru Aktivnosti i bilješke zahtjeva ili ispunjavanjem online forme za podnošenje upita (pri čemu odabirete Vama nadležnu područnu službu/ured HZZ-a).
Ostali programi iz vještine: Pripremiti jela vodeći računa o alergenima u namirnicama
Ostali programi iz vještine: Savjesno i adekvatno iskoristiti namirnice
Ostali programi iz vještine: Kreirati meni prilagođen za osobe s medicinskom indikacijom samostalno ili u suradnji sa šefom kuhinje
Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.
Sufinancira Europska unija. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.